Inzet Leger des Heils vrijwilliger bij schuldhulp loont

Afbeelding schulphulp

De inzet van vrijwilligers bij schuldhulpverlening loont. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd onder de projecten van acht organisaties, die met vrijwilligers schuldhulpverlening aanbieden.

Het Leger des Heils biedt op meerdere locaties in Nederland schuldhulpverlening en de conclusie van het rapport is dat voor het Leger des Heils in Emmen de baten (uitgespaarde kosten) hoger zijn dan de kosten. Dat betekent dat elke geïnvesteerde euro maar liefst €1,60 aan kosten besparing oplevert.

Het Leger des Heils participeerde in het onderzoek van Social Force en Regioplan in opdracht van acht organisaties die met de zogenaamde ‘Ortega-gelden’ projecten zijn gestart met de inzet van vrijwilligers bij schuldhulpverlening.

Het Leger heeft in de samenleving een unieke plek als vindplaats voor mensen met schulden. Al in een vroeg stadium kloppen mensen bij het Leger aan voor kleding, voedsel of andere praktische hulp. Het schuldhulpproject in Emmen leidt vrijwilligers op om schuldproblemen te signaleren, in gesprek te gaan en mensen eventueel te begeleiden naar professionele zorg. In 2011 bood het Leger des Heils in Emmen hulp aan 126 mensen met schulden. Ook zijn er in Emmen ruim 60 vrijwilligers getraind.

“Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde”, aldus dhr. Adiël Vader van het Leger des Heils. “Vrijwilligers zien om naar de ander en zetten hun tijd en talenten daarvoor in. Het is bijzonder om te mogen ervaren dat zoveel mensen betrokken zijn.” Het Leger des Heils erkent dat het rapport de waarde van vrijwilligers in de schuldhulp onderstreept. “Met dit rapport laten we aan onze partners in de gemeente zien wat we doen en welk resultaat het geeft.”

Het Leger des Heils werkt in Emmen, Alkmaar, Heerhugowaard, Hilversum en Goes met vrijwilligers in het schuldhulpproject. De landelijke financiering van het Ortegaproject is weliswaar gestopt, maar het Leger des Heils zet zich op deze locaties extra in. “We zien bij ons een toename van mensen met schulden. Het duurt vaak lang, voordat ze aankloppen bij een gemeente of schuldhulporganisatie, terwijl ze ons wel weten te vinden. We bieden direct hulp en door de inzet van vrijwilligers weten we vaak een officieel schuldhulptraject te voorkomen. Vanwege de toename van de hulpvraag en het succes van het project startten we in 2012 op meer plaatsen met de schuldhulpverlening door vrijwilligers.”

In het onderzoek is met name gekeken naar (financieel te waarderen) effecten als

  • preventie en nazorg, waarmee wordt voorkomen dat mensen opnieuw een verzoek voor schuldhulpverlening indienen
  • het verhogen van het rendement schuldhulpverlening, waarmee uitval wordt voorkomen gedurende het dure schuldhulptraject) en
  • voorkoming van crisissituaties, waarmee extra kosten worden voorkomen als gevolg van huisuitzetting of afsluiting van energie of water.

Aan het onderzoek werkten mee: ANBO, Humanitas, Ihsan, Leger des Heils, Het Nederlandse Rode kruis, SchuldHulpMaatje, Stichting Christelijke Schuldhulppreventie en Vluchtelingenwerk Nederland.

Het grote maatschappelijk rendement van inzet van vrijwilligers bij schuldhulpverlening is niet alleen een besparing in geld. De besparing aan kosten voor de maatschappij is vaak hoger dan de kosten die besteed worden aan dit vrijwilligersproject. Daarnaast voorkomt de extra aandacht en tijd, die vrijwilligers aan een hulpvrager kunnen besteden, de kans op terugval van de betrokkenen of vermindert deze kans aanzienlijk.

Gemeenten zijn steeds vaker geïnteresseerd in samenwerking met vrijwilligersorganisaties. Hierdoor krijgen vrijwilligersprojecten zelfs steeds vaker een plek in gemeentelijke beleidsplannen. Met deze onafhankelijke studie geven partijen aan, dat effectiever kan worden gewerkt, wanneer door de overheid blijvend wordt geïnvesteerd in goed opgeleide vrijwilligers en goed gecoördineerd vrijwilligerswerk.